Tuomasmessun puhe 16.10.2022

Olen Pauli Rantanen. Olen luottamushenkilönä Lahden seurakuntien yhteisessä kirkkoneuvostossa ja kirkkovaltuustossa sekä vapaaehtoisena mm. diakoniatyössä, Tuomasmessuissa ja Taizé-hartauksissa. Ensi sunnuntaina onkin Taizé-hartaus täällä kirkossa klo 18. Tervetuloa sinnekin.

Olemme Annen kanssa olleet yli 20 vuotta ulkomailla. Olimme yli 10 vuotta Suomen Lähetysseuran palveluksessa Bangkokissa, missä viimeksi toimin Mekongin alueen aluepäällikkönä. Samoin olimme yli 10 vuotta Genevessä Sveitsissä, missä toimin Luterilaisen maailmanliiton talousjohtajana. Lapsemme asuvat nykyisin Sveitsissä, jonne tietenkin pitää mennä muutaman kerran vuodessa heitä ja lapsenlasta katsomaan. Ulkomailla olen nähnyt, että ihmisten ja kulttuurien moninaisuus on rikkautta, kuin kaunis kukkaketo.

Puheeni aihe on rakkauden kaksoiskäsky

Jeesus on saapunut Jerusalemiin. Siellä paikalliset juutalaiset temppelipapit eli saddukeukset ja lainopettajat eli fariseukset ovat testanneet Jeesusta hankalilla kysymyksillä. Jeesuksen vastaukset ovat olleet viisaita ja ihmiset ovat olleet ihmeissään hänen opetuksestansa. Seuraavaksi on vuorossa lainoppineen fariseuksen kysymys lain suurimmasta käskystä.

Luen Matteuksen evankeliumista, luvusta 22:

Fariseukset kokoontuivat kuultuaan, että Jeesus oli tukkinut saddukeusten suun. Yksi heistä, laintuntija, kysyi Jeesukselta testatakseen häntä: »Opettaja, mikä on lain tärkein käsky?» Jeesus vastasi: »Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja mielestäsi. Rakasta häntä koko elämälläsi. Se on ensimmäinen ja tärkein käsky. Yhtä tärkeä on silti tämä: rakasta lähimmäistäsi kuin itseäsi. Näihin kahteen käskyyn kiteytyvät koko laki ja profeettojen kirjoitukset.»

Profeetta tarkoittaa Jumalan tahdon ilmoittajaa. Napakasti vastattu, mutta nuo käskyt ovat kyllä aika kovia. Sanoisin, että itse asiassa melko mahdottomat toteuttaa jokapäiväisessä elämässä. Mutta mitä tarkoittaa sana rakkaus tässä kohtaa tai oikeastaan koko Raamatussa? Meillä Suomessa on vain yksi sana ”rakkaus”, mutta vanhassa kreikkalaisessa filosofiassa puhutaan useista eri rakkauden lajeista. Usein keskitytään kuitenkin kolmenlaiseen rakkauteen: AGAPE, FILIA ja EROS.

Agape on jumalallista rakkautta tai Jumalalta saatua lahjarakkautta. Se ei kysy, mitä saan vaan mitä voin lahjoittaa. Filia on ystävärakkautta, jonka avulla syntyy lujat ystävyydet. Eros on romanttista, eroottista rakkautta, jossa on usein voimakkaita tunteita. Meidän onkin ymmärrettävä, mistä rakkaudesta missäkin tilanteessa puhutaan.

Kun Uusi testamentti puhuu rakkaudesta, se käyttää sanoja agape ja filia. Erossanaa ei käytetä kertaakaan Uudessa testamentissa. No, eihän tämä tarkoita, että eros-rakkaus olisi väärin. Muun muassa Lutherin mukaan sekin kuuluu Jumalan luomistahtoon. Ja olisihan elämä aika tylsää ilman eros-rakkautta.

Edesmennyt teologian tohtori Tuomo Mannermaa kirjoitti vuonna 1983 pienen kirjan ”Kaksi rakkautta”, missä hän määrittelee rakkautta hieman toisella tavalla. Siinä hän paneutuu Lutherin ajatukseen kahdesta rakkauden muodosta: rakkaudesta siihen mikä on jotain ja rakkaudesta siihen mikä ei ole mitään…

Ihminen luonnostaan rakastaa jotakin olevaa, rakastamisen arvoista, ylevää, kaunista jne. Tämä rakkaus ei ole agape-rakkautta. Sen sijaan Jumalan rakkaus – agape – kohdistuu tyhjään ja pahaan, ei-olevaan. Niinpä Jumala ja sellainen ihminen, jossa Jumalalta lahjana saatu agape-rakkaus elää, rakastavat syntisiä, pahoja, tyhmiä ja heikkoja tehdäkseen heistä vanhurskaita eli oikeamielisiä, hyviä, viisaita ja vahvoja. Luther sanoikin: ”Syntiset ovat kauniita, koska heitä rakastetaan; heitä ei rakasteta sen tähden, että he ovat kauniita.” —–

Rakkauden kaksoiskäsky on itse asiassa kolmoiskäsky. Siinähän puhutaan Jumalan, lähimmäisen ja itsensä rakastamisesta.

Miten voimme rakastaa Jumalaa koko elämällämme? Ensinnäkin, se on valinta, ei tunne. Vaikka emme tuntisikaan rakkautta Jumalaan, se on kuitenkin meidän velvollisuutemme kristittyinä. Rakastamalla lähimmäisiämme eli tuttuja ja tuntemattomia kanssakulkijoitamme rakastamme samalla Jumalaa. Rakkaus Jumalaan ja toisiin ihmisiin kulkevat rinnakkain. Meidän tulisi nähdä Jeesus toisessa ihmisessä, kuten hän itse opetti vertauksessaan viimeisestä tuomiosta.

Matteuksen mukaan siinä Ihmisen Poika eli Jeesus sanoo oikealla puolellaan oleville: Te annoitte minulle syötävää, kun minulla oli nälkä. Te annoitte minulle juotavaa, kun minulla oli jano. Te otitte minut luoksenne, vaikka olin teille vieras. Te annoitte minulle vaatteet, kun olin alaston. Te huolehditte minusta, kun olin sairas. Te tulitte katsomaan minua, kun olin vankilassa.’ Siihen oikeamieliset vastaavat: ’Herra, milloin me muka näimme sinut nälissäsi ja annoimme sinulle ruokaa? Milloin näimme sinut janoissasi ja annoimme sinulle juotavaa? Milloin näimme sinut vieraana ja otimme sinut luoksemme? Milloin näimme sinut alastomana ja annoimme sinulle vaatteet? Milloin näimme sinut sairaana tai vankilassa ja tulimme luoksesi?’ Kuningas vastaa heille: ’Minä vakuutan teille: sen, minkä te teitte yhdelle näistä huono-osaisista veljistäni ja sisaristani, te teitte minulle.’

Toisella kertaa, vuorisaarnassaan, Jeesus opetti: ”Tehkää siis ihmisille kaikkea sitä, mitä toivoisitte heidän tekevän teille. Tähän kiteytyvät laki ja profeettojen kirjoitukset.”

Mietitään tätä hetki —–

Tämä kultainen sääntö esiintyy myös mm. juutalaisuudessa, buddhalaisuudessa ja taolaisuudessa.

Kirsti Riipola kirjoitti Kotimaa-lehden mielipide-osastolla kuukausi sitten hyvin itsensä rakastamisesta. Se on sitä, että ”katsomme itseämme Jumalan silmin eli rakastamme itseämme, koska Jumala on ensin rakastanut meitä. Näemme puutteemme ja annamme hänen hoitaa meitä. Hyväksymme, että tarvitsemme jatkuvasti Jumalan huolenpitoa ja armoa. Tunnemme olomme turvalliseksi hänen lähellään. Vasta sen jälkeen voimme nähdä toisetkin ihmiset samalla rakastavalla tavalla.”

Jos siis rakastamme Jumalaa, rakastamme myös kanssaihmisiämme, olivatpa he sitten rikkaita, köyhiä, viisaita, tyhmiä, valkoisia, mustia, heteroja tai homoja. Meidän pitää toivottaa kaikki tervetulleiksi seurakuntaan. Sanoohan kirkkomme strategiakin: ”Ovet auki kaikille. Edistämme yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Toimintamme on tietoisesti mukaan kutsuvaa. Kaikki ihmiset ovat tervetulleita seurakunnan toimintaan.”

Rakasta lähimmäistäsi kuin itseäsi.

Kahden ihmisen välinen rakkaus on hieno asia ja kirkko haluaa olla heitä siunaamassa ja tukemassa. Tämä rakkaus on samanarvoista, olipa se naisen ja miehen, kahden naisen tai kahden miehen välistä. Kun nämä parit haluavat mennä kirkossa vihille, meidän pitäisi olla iloisia ja toivottaa heidät tervetulleiksi. Tässä asiassa kirkollamme on kuitenkin parannuksen paikka.

On mielestäni todella surullista ja epäoikeudenmukaista, ettei samaa sukupuolta olevia pareja voida vihkiä avioliittoon tässä kauniissa kirkossamme. Uskon kuitenkin, että muutos on tulossa. Tuoreen Pappisliiton tutkimuksen mukaan tällä hetkellä jo 69% papeista kannattaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä kirkossa. Vihkimisiä tapahtuukin ympäri Suomea, jopa sekä Helsingin että Turun tuomiokirkoissa. Ja saimmehan naispappeudenkin aikoinaan pitkän kamppailun jälkeen. Jumalan rakkautta ja avoimuutta kun ei voi loputtomiin rajoittaa vain itselleen ja kaltaisilleen.

Rakasta lähimmäistäsi kuin itseäsi.

Vaikeaahan Jumalan ja lähimmäisen rakastaminen on, täytyy myöntää. Enimmäkseen epäonnistumme. Minua on kuitenkin kantanut jo monta vuosikymmentä yksi muutaman sekunnin hetki 2000 vuoden takaa, jonka Luukas kertoo evankeliumissaan. Olin kauan sitten nuoruudessani leiririppikoulun isosena ja yhtenä iltana tutkin Raamattua. Vastaani tuli Luukkaan evankeliumin 22 luku. Siinä Pietari, Jeesuksen opetuslapsi, oli juuri kieltänyt tuntevansa Jeesuksen, vaikka muutamaa hetkeä aiemmin oli vannonut olevansa valmis menemään Jeesuksen kanssa vankilaan tai vaikka kuolemaan.

Luukas kertoo: Samassa, Pietarin vielä puhuessa, kukko kiekui. Herra kääntyi katsomaan Pietaria, ja Pietari muisti, miten tämä oli sanonut: »Ennen kuin kukko tänään kiekuu, sinä kiellät kolmesti tuntevasi minut.» Pietari lähti pihasta ja puhkesi katkeraan itkuun. —–

Jeesus siis kääntyi katsomaan Pietaria. Mitä Pietari mahtoikaan kohdata tuossa Jeesuksen katseessa? —- Ei moitetta, ei syyttelyä, ei ”mitäs minä sanoin”. Siinä katseessa on täytynyt olla syvää rakkautta ja ymmärrystä. Pietari, raavas kalastaja, puhkesi katkeraan itkuun.

Voin hyvin asettaa itseni Pietarin paikalle heikkouksieni ja vajavaisuuksieni kanssa ja uskon, että Jeesus katsoo minuakin samalla katseella kuin Pietaria. Hän tuntee minut ja antaa kaiken anteeksi. —– Tämän Jeesuksen katseen varassa on elämäni siis ollut ja on edelleenkin. Taisin muuten minäkin ihan itkeä hiukan silloin riparilla ja myöhemminkin, kun olen tästä Jeesuksen katseesta kertonut.

Kun siis epäonnistumme emmekä rakasta Jumalaa ja kanssaihmisiä kuten pitäisi, niin voimme olla varmoja, että Jeesus katsoo meihin samalla rakastavalla katseella, jolla hän katsoi Pietariin 2000 vuotta sitten….
Tähän voimme luottaa joka päivä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *